1952
Narodziny legendy10 marzec, Istebna, na świat przychodzi Jan Legierski. Jeszcze nikt nie przewiduje, ile dokona dla polskiego sportu i wiślańskiego biznesu.
1964 – 1983
Kariera sportowa olimpijczyka „Janiczka”1983-1990
Początki kariery restauratorówW zmaganiach sportowych od roku 1975 Jana wspierała żona Helena z domu Pinkas, rodowita Wiślanka. W dalszej karierze restauratorów to z kolei Helena miała największy wkład. Rodzice dziewczyny, Aniela i Paweł Pinkas prowadzili w latach 70-tych jadłodajnię na terenie Wisły. W tamtych czasach bardzo popularną formą było prowadzenie tego typu działalności. To właśnie tam, młoda Helenka zgłębiła tajniki regionalnej kuchni wiślańskiej pod okiem swojej mamy. Skończyła również pięcioletnie technikum gastronomiczne w Cieszynie. Oprócz zdolności kulinarnych posiada również niesamowity talent wokalny. Przez wiele lat swojej młodości ubarwiała Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej swoim nietuzinkowym, operowym głosem. Pięć lat po ślubie na świat przyszła pierwsza córka Maria, zaś w 1990 roku na świat przyszła druga córka Ewa. Wtedy też rozpoczęła się historia rodziny Legierskich jako wiślańskich restauratorów.
1990-2015
Chata Olimpijczyka Jasia i HelenkiCztery lata po narodzinach drugiej córki Helena i Jan Legierscy otwarli w Centrum Wisły pizzerię Roma, potem nazwanej Klubem Olimpijczyka. Marzeniem okazał się jednak powrót do korzeni i tradycyjnej wiślańskiej kuchni. Świetnie prosperująca pizzeria po 11 latach pozwoliła zrealizować to marzenie i tak w 2005 roku, przy alei ks. bp. Juliusza Bursche 33, powstała Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki. Ta niezwykle rodzinna restauracja położona u stóp Hotelu Gołębiewskiego była strzałem w dziesiątkę, idealnie wpasowując się w klimat Wisły. Gospodarze zadbali nie tylko o to, aby w restauracji panowała domowa atmosfera, ale by w menu znalazły się zapomniane dania babci Anielki, oparte na regionalnych produktach i tradycyjnych recepturach.
2015-do dziś
Rozwój Chaty OlimpijczykaJasia i Helenki
Rodzinne pasje kultywuje już trzecie pokolenie wiślańskich kobiet. Po mamie Helenie przejęła je córka Maria, która z wielką troską podejmuje działania mające wyłuskać z tradycji, to co najcenniejsze i uchronić od zapomnienia. W chacie dla smakoszy regionalnych specjałów dostępna jest spiżarnia z własnymi wyrobami: domowym smalcem, kapustą zasmażaną i naturalnym sokiem z malin tłoczonym na zimno. W ostatnich latach wnętrze restauracji uległo zmianom, m.in. rozbudowie poddana została nowoczesna kuchnia, a do dyspozycji gości oddano dodatkową salę na 30 osób. Coroczną tradycją stał udział Chaty Olimpijczyka Jasia i Helenki w najważniejszych festiwalach regionalnych takich jak Tydzień Kultury Beskidzkiej czy Dożynki Województwa Śląskiego, podczas których na swoim stoisku restauracja serwuje wspaniałe, tradycyjne potrawy kuchni wiślańskiej. Ponadto w 2015 roku Chata Olimpijczyka wzięła udział w X edycji festiwalu „Śląskie Smaki”, zdobywając w towarzyszącym mu konkursie kulinarnym Brązowy Durszlak w kategorii „Profesjonaliści”. Rok później restauracja dołączyła do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” łączącego lokale gastronomiczne, w których można skosztować wszystkiego co najlepsze w kuchni województwa śląskiego. Wśród dań wpisanych na listę szlaku kulinarnego znalazły się: kapuśnica po wiślańsku o wyjątkowych walorach leczniczych, placki szkubane zapiekane z masłem i śmietaną, placki ze szpyrkami, wiślański sernik domowy, kołocz wiślański oraz herbata z zielin. W 2018 roku Chata Olimpijczyka zajęła I miejsce w plebiscycie Mistrzowie Smaku Województwa Śląskiego w kategorii „Kuchnia Regionalna”.
1952
Narodziny legendy10 marzec, Istebna, na świat przychodzi Jan Legierski. Jeszcze nikt nie przewiduje, ile dokona dla polskiego sportu i wiślańskiego biznesu.
1964 – 1983
Kariera sportowa olimpijczyka „Janiczka”1983-1990
Początki kariery restauratorówW zmaganiach sportowych od roku 1975 Jana wspierała żona Helena z domu Pinkas, rodowita Wiślanka. W dalszej karierze restauratorów to z kolei Helena miała największy wkład. Rodzice dziewczyny, Aniela i Paweł Pinkas prowadzili w latach 70-tych jadłodajnię na terenie Wisły. W tamtych czasach bardzo popularną formą było prowadzenie tego typu działalności. To właśnie tam, młoda Helenka zgłębiła tajniki regionalnej kuchni wiślańskiej pod okiem swojej mamy. Skończyła również pięcioletnie technikum gastronomiczne w Cieszynie. Oprócz zdolności kulinarnych posiada również niesamowity talent wokalny. Przez wiele lat swojej młodości ubarwiała Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Cieszyńskiej swoim nietuzinkowym, operowym głosem. Pięć lat po ślubie na świat przyszła pierwsza córka Maria, zaś w 1990 roku na świat przyszła druga córka Ewa. Wtedy też rozpoczęła się historia rodziny Legierskich jako wiślańskich restauratorów.
1990-2015
Chata Olimpijczyka Jasia i HelenkiCztery lata po narodzinach drugiej córki Helena i Jan Legierscy otwarli w Centrum Wisły pizzerię Roma, potem nazwanej Klubem Olimpijczyka. Marzeniem okazał się jednak powrót do korzeni i tradycyjnej wiślańskiej kuchni. Świetnie prosperująca pizzeria po 11 latach pozwoliła zrealizować to marzenie i tak w 2005 roku, przy alei ks. bp. Juliusza Bursche 33, powstała Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki. Ta niezwykle rodzinna restauracja położona u stóp Hotelu Gołębiewskiego była strzałem w dziesiątkę, idealnie wpasowując się w klimat Wisły. Gospodarze zadbali nie tylko o to, aby w restauracji panowała domowa atmosfera, ale by w menu znalazły się zapomniane dania babci Anielki, oparte na regionalnych produktach i tradycyjnych recepturach.
1990-2015
Rozwój Chaty OlimpijczykaJasia i Helenki
Rodzinne pasje kultywuje już trzecie pokolenie wiślańskich kobiet. Po mamie Helenie przejęła je córka Maria, która z wielką troską podejmuje działania mające wyłuskać z tradycji, to co najcenniejsze i uchronić od zapomnienia. W chacie dla smakoszy regionalnych specjałów dostępna jest spiżarnia z własnymi wyrobami: domowym smalcem, kapustą zasmażaną i naturalnym sokiem z malin tłoczonym na zimno. W ostatnich latach wnętrze restauracji uległo zmianom, m.in. rozbudowie poddana została nowoczesna kuchnia, a do dyspozycji gości oddano dodatkową salę na 30 osób. Coroczną tradycją stał udział Chaty Olimpijczyka Jasia i Helenki w najważniejszych festiwalach regionalnych takich jak Tydzień Kultury Beskidzkiej czy Dożynki Województwa Śląskiego, podczas których na swoim stoisku restauracja serwuje wspaniałe, tradycyjne potrawy kuchni wiślańskiej. Ponadto w 2015 roku Chata Olimpijczyka wzięła udział w X edycji festiwalu „Śląskie Smaki”, zdobywając w towarzyszącym mu konkursie kulinarnym Brązowy Durszlak w kategorii „Profesjonaliści”. Rok później restauracja dołączyła do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” łączącego lokale gastronomiczne, w których można skosztować wszystkiego co najlepsze w kuchni województwa śląskiego. Wśród dań wpisanych na listę szlaku kulinarnego znalazły się: kapuśnica po wiślańsku o wyjątkowych walorach leczniczych, placki szkubane zapiekane z masłem i śmietaną, placki ze szpyrkami, wiślański sernik domowy, kołocz wiślański oraz herbata z zielin. W 2018 roku Chata Olimpijczyka zajęła I miejsce w plebiscycie Mistrzowie Smaku Województwa Śląskiego w kategorii „Kuchnia Regionalna”.