Menu

Prowiućko dlo Wos my przygotowali karte,
cobyście mógli poszmakować naszyj kuchni
Kożdy, gdo mo rod dobre góralski jydzyni znóndzie tu cosik dlo siybie.
Cobyście cieplutkiego jedzynio skosztowali, to musicie poczekać koło pół godzinki.
Kany bydom taki znaczki, to:

łorginalne rarytasy co som ino w Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki

taki pyszności ino we Wiśle pokosztujecie

łorginalne rarytasy co som na Szlaku Kulinarnym ,,Śląskie Smaki”.
*Potrawy w naszym menu mogą zawierać alergeny:
seler, zboża zawierające gluten, jaja, ryby, łubin, mleko, mięczaki, musztarda, orzechy ziemne, ziarno sezamowe, skorupiaki, soja, dwutlenek siarki (używany jako substancja antyutleniająca i utrwalająca, obecna np. w owocach suszonych, winie, przetworzonych ziemniakach), orzechy.

Szlak Kulinarny Śląskie Smaki®
Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki” powstał w 2012 r. jako jeden z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce.
Członkiem Szlaku może być tylko ta restauracja, która uzyskała certyfikat „Śląskie Smaki”, potwierdzający jakość potraw i ich regionalną autentyczność. W restauracjach Szlaku, serwowanych jest ponad 100 dań regionalnych kuchni: śląskiej, beskidzkiej, jurajskiej, czy zagłębiowskiej. Ich tradycyjny smak i sposób przyrządzania jest zagwarantowany certyfikatem „Śląskie Smaki”.
Zapraszamy do skosztowania regionalnych potraw wiślańskich!

Kapuśnica po wiślańsku

Żebroczka

Placki ze szpyrkami

Placki szkubane

Kołocz wiślański

Herbata z zielin


Cosi na szmak
Przystawki
Pajda chleba z naszym szmolce i łogórke
Śledź w oleju
Łoscypek z łognia z żurawinó
Tatar z woła
Górolski paluchy pieca ze sose z czosku

Zupy

Żurek wiślański
– w chlebie
– na talerzu
Kwaśnica z ziemniokami
Polywka (rosół) z makarone
Czoskula z grzankami i tartym oscypke
Barszcz z krokiete
Pomidorowa z makarone

Spore pierogi, co je sami lepimy
(porcja – 7 szt., polote cebulą i boczke)
Pierogi z serem i ziemniakami
Pierogi z kapustó i grzybami
Pierogi bacowskie z mięse
½ porcji pierogów
Pierogowa Kraina
po trzy pierogi z każdego rodzaju

Coś pysznego mięsne smaki
Indyk w sose z zielonego pieprzu
Kotlet schabowy z kośció

Kotlet olimpijski
Golonko świni z kością po Jasiowemu
Zawijany wół (rolada wołowa)

Polędwiczki z wieprza ze sose grzybowe
Kaczka (½ kaczki)
Gicz jagnięca duszona w rozmarynie i biołym winie

Regionalne przysmaki
Placki z blachy ze śmietónkó
Placek zbója z gulasze wołowe
Placki ze sose grzybowe

Jadło Jasia i Helenki

Jadło góralski

Korytko przysmaków

Nasze rarytasy
Placki z blachy ze śmietónkó
Placek zbója z gulasze wołowe
Placki ze sose grzybowe

Jadło Jasia i Helenki

Jadło góralski

Korytko przysmaków

Cosik dla tych, co ło siebie dbajo
Do sałatek dostaniecie małe podpłomyki 2 szt.
Sałot z syre bunce
Sałot z kurczokiem z łognia
Sałot szefa kuchni

Rybne dobroci
Pstrąg smażóny w zieleninie

Podpłomyk (góralska pizza)
Podpłomyk Ziołowy
Podpłomyk Marysi
Podpłomyk z szynkó
Podpłomyk z salami
Podpłomyk z grzybami
Podpłomyk Olimpijski
Podpłomyk Włoski
Sosy:
Czosnkowy
Pomidorowy
Diabelski
Ketchup

Łobiadek dla małej pociechy
Polywka (rosół) z makarone
Amolety (naleśniki) górolski
Polędwiczki z pierś kurczaka łobwolano w bułce
Frytki
Frytki z ketchupem
Gałka loda
Gałka lodów z bitó śmietónkó

Słodycze w gębie
Wiślański domowy syrnik
Jabłecznik na ciepło

Gorki napitki
Herbata ze suszonych liści mięty
Herbata czarna/owocowa
Aromatycznó kawa z maszeny, czornó
Aromatycznó kawa z maszeny, bioło
Szatańsko kawka (espresso)
Kawa z piankó z maszeny (cappuccino)
Kawa z mlyke (latte)
Sok z prawdziwych malin

Chłodne napitki

Sok jabłkowy naturalnie mętny z naszego sadu

Zimnó lemuniada z cytrynó i miętó
Dzban lemuniady z cytrynó i miętó
Soki
Pepsi, 7up, Mirinda, Schweppes, IceTea
Wiślańska woda bez gazu i z gaze
Dzban wiślańskiej wody
Wyciskany sok z pomarańczy lub marchwi

Cosik specjalnego z procente
Piwo z brzoskwiniami (0,5 l)
Miodula wiślańsko (40 ml)
Miodula prezydencko leżakowano (40 ml)
Śliwowica 50% (40 ml)
Śliwowica 72% (40 ml)
W okresie zimowym:
Winko grzane z korzeniami (0,2 l)
Piwo grzane z korzeniami (0,5 l)
Herbata zimowo

Piwo
Żywiec (0,5 l)
Żywiec (0,3 l)
Brackie (0,5 l)
Brackie (0,3 l)
sok do piwa
Heineken (0,5 l)
Heineken 0% (0,5 l)
Desperados (0,5 l)
Żywiec wariant (0,5 l)
Żywiec bezalkoholowy (0,5 l)
Żywiec (0,5 l)
Warka Strong (0,5 l)
Warka Radler 0% (0,5 l)
Warka (0,5 l)
Brackie (0,5 l)
Do piwa polecamy gorące przekąski prosto z pieca
Paluchy góralskie ze sose czoskowe (10 szt.)

Cosik mocniejszego
Wyborowa (40 ml/but)
Finlandia (40 ml/but)
Absolut (40 ml/but)
Wiśniówka (40 ml)
Żubrówka bizon grass (40 ml)
Żołądkowa gorzka smakowa (40 ml)
Finlandia Cranberry (40 ml)
Tequila Silver (40 ml)
Tequila Gold (40 ml)
Remy Martell (40 ml)
Lubuski (40 ml)
Gordons (40 ml)
Galeon (40 ml)
Bacardi (40 ml)
Johnnie Walker Red Label (40 ml)
Johnnie Walker Black Label (40 ml)
Ballantine’s (40 ml)
Jack Daniel’s (40 ml)
Chivas Regal 12yo (40 ml)
Jagermeister (40 ml)
Adwokat (40 ml)
Baileys (40 ml)
Jean Remi Demi – Sec (0,75 l)

Drinkowe zwalacze
Wiślański zachód słónca
– 50 ml Tequila Gold, 25 ml Grenadine, 200 ml sok pomarańczowy
Lafirynda
– 50 ml Wódki, 25 ml Grenadine, 200 ml sok grejpfrutowy
Zamyrdołek
– 50 ml Finlandia Cranberry, cytryna, 7up, lód
Wściekły górol
– Wódka, Tabasco, sok malinowy
Wściekło górolka
– Wódka, Blue Bols, Grenadine

Karta Win
Castillo de Olaya
100 ml
250 ml
500 ml
750 ml
Lotengo
100 ml
250 ml
500 ml
750 ml
Polskie wino porzeczkowe
100 ml
750 ml
Prosecco, Riondo Collezione
Świeże, rewelacyjne owocowe Prosecco wyprodukowane metodą Spumante (fermentacja w bu- telce). Przywołuje wspomnienie słodkiego, soczystego jabłka, gruszki oraz kwiatu akacji. W smaku bliżej wina półwytrawnego aniżeli półsłodkiego. Rewelacyjne jako aperitif, do włoskiej szynki, prze- kąsek czy owoców. Na każdą okazję. Szczep: Glera.
750 ml
Louis Roederer Brut Premier
Elegancki, soczysty szampan ze świetną nutą kwiatu jabłoni. W ustach przywołuje wspomnienie zielonego i żółtego jabłka, mandarynkii startego imbiru z dodatkiem krakersów z razowej mąki pszennej. Cudowna struktura, ze smacznym zakończeniem” – Wine Spectator. Kompozycja: 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier.
750 ml
Pinot Grigio, Casa Lunardi
Aromaty owoców tropikalnych takich jak mango, kiwi z kuszącymi nutami kwiatów (akacja, wicio- krzew, pomarańcza). Umiarkowana kwasowość. Wino idealne do jarzynowych zup, sałat, przekąsek czy grillowanego białego mięsa. Szczep: Pinot Grigio.
750 ml
Lo Tengo Torrontes
Złota barwa z zielonkawymi nutami. Przyjemne owocowo – kwiatowe aromaty jabłka, cytryny, róży i jaśminu. Dobrze zbalansowana kwasowość. Krągłe i świeże zakończenie. Szczep: 100% Torrontes z Luyán de Cuyo w Mendozie.
100 ml
250 ml
500 ml
750 ml
Estrella de Murviedro – Moscatel
Naturalnie słodkie białe wino produkowane metodą winifikacji przypominającą wytwarzanie prestiżowego wina lodowego. Mocny aromat z charakterystyczną dla odmiany skórką pomarańczową i lychee. Polecane jako wino deserowe oraz do każdego rodzaju słodkiego dania. Również świetny aperitif. Szczep: 100% Moscatel Aleksandryjski.
100 ml
250 ml
500 ml
750 ml
Neblina Chardonnay
Bladożółtabarwa. Intensywne i świeże aromaty z owocami cytrusowymi, gruszką i ananasem. W smaku odświeżające, delikatne, wyważone, lekko słodkie. 95% Chardonnay z 5% dodatkiem innych odmian. Ręcznie oraz mechanicznie zbierane winogrona dojrzewają 2 miesiące w kadzi ze stali nierdzewnej. Polecane do ryb iowoców morza.
750 ml
Estrella de Murviedro Rosado
Naturalnie słodkie, różowe wino o szczególnej owocowości i niskiej zawartości alkoholu. Jasnowiśniowa barwa z fioletowymi akcentami. Intensywne i mocne aromaty czerwonych owoców, skórki pomarańczowej i lychee.
750 ml
Lo Tengo Malbec
Rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Orzeźwiające aromaty owoców, cynamonu, wiśni, truskawek i suszonych śliwek. Bardzo atrakcyjne, aksamitne w ustach. Świeży i przyjemny finisz. Szczep: 100% Malbec z Luyán de Cuyo w Mendozie.
100 ml
250 ml
500 ml
750 ml
Neblina Cabernet Sauvignon
Rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Intensywne aromaty śliwki z nutami czekolady. Dobrze wyważone, z ułożonymi taninami i świetnym zakończeniem. 85% CabernetSauvignon z 15% dodatkiem innych odmian. Polecane do grillowanego czerwonego mięsa.
750 ml
Primitivo Pruneo
Wino z prowincji Taranto położonej w regionie Puglia. Dojrzewa w tradycyjnym dębie przez 6 miesięcy. Rubinowa barwa z fioletowymi refleksami. Aromat intensywny, owocowy z nutami suszonej śliwki i wiśni. Pełne ciała, delikatne, wyważone wino. Idealne do pikantnych dań głównych, czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałych serów. Szczep: 100% Primitivo.Polecane do grillowanego czerwonego mięsa.
750 ml
Chateau Pithivier
Wspaniały, bardzo owocowy Claret (czerwone, wytrawne wino z Bordeaux) z odrobiną korzennej nuty w zakończeniu. Znakomity jako aperitif, do wędliny, do dań bufetowych czy do zabrania na piknik. Znakomity przykład podstawowego wina z Bordeaux, które świetnie konkuruje z wianami z Nowego Świata w kategorii stosunek jakości do ceny. Szczep: 100% Merlot
750 ml
Carmen Gran Reserva Cabernet Sauvignon Frida Khalo
Wytrawne wino sygnowane nazwiskiem Fridy Kahlo. Dojrzewało 14 miesięcy we francuskim dębie. Nos wyróżnia się przede wszystkim czarną porzeczką, jeżyną oraz lukrecją z delikatnym niuansem cedru. W smaku bardzo bogate, hojne i jednocześnie świeże. Rekomendowane do jagnięciny, żeberek, wołowiny w pikantnych sosach, dzikiego ptactwa, dziczyzny, gęsiny i serów.