Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki o kuchni Wiślańskiej w Polskie Radio Katowice

Dzisiaj krótki wywiad przeprowadziło z nami Polskie Radio Katowice. Maria Pietruszka, managerka Chaty Olimpijczyka, obszernie opowiedziała pani redaktor, o początkach kuchni wiślańskiej. O tym, skąd były brane podstawowe a zarazem główne składniki tutejszych potraw. Miejscowa ludność przede wszystkim żywiła się tym, co urodziła ziemia, a należy pamiętać, że warunki rolnicze do najprostszych nie należały. Stąd jedzenie było obdarzane olbrzymim szacunkiem i stało się nierozerwalną częścią kultury, do tego stopnia, że nawet niektóre święta i prace miały swoje specjalnie przypisane dania. Jako przykład Maria podaje świniobicie. Podczas tej okazji, gospodyni przyrządzała placki ziemniaczane, do których były dodawane wyrzoski wieprzowe, czyli świeże, tłuste mięso, albo zmienione poprzez smażenie szpyrki. O tym i o innych potrawach możecie posłuchać w poniższym wywiadzie. Polecamy też przekonać się samemu, jak smakują różne wiślańskie wersje placków ziemniaczanych. Możecie to zrobić przez cały tydzień w naszej Chacie Olimpijczyka Jasia i Helenki. Serdecznie zapraszamy!

Udostępnij:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email