Tegoroczna XIV edycja Festiwalu Śląskie Smaki odbyła się w dniu 13 czerwca na pięknym dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu. Festiwal od lat przyciąga tłumy miłośników dobrej kuchni i od lat promuje kuchnie i tradycje kulinarne regionu, pokazując, że kuchnia śląska, beskidzka, jurajska, czy zagłębiowska jest zdrowa, urozmaicona i smaczna.
Każdego roku Festiwalowi Śląskich Smaków towarzyszy również konkurs kulinarny, w którym profesjonaliści, amatorzy oraz uczniowie szkół gastronomicznych.
W tym roku również my braliśmy udział w konkursie i zajęliśmy 2. miejsce w konkursie w kategorii Potrawy Regionalne. Tym samym za swoją żebroczkę ze szpyrkami i placki pieczone na blasze ze szpyrkami otrzymaliśmy Srebrną Zopaskę!
Ponadto podczas Festiwalu odbyła się również emocjonująca Bitwa Smaków z udziałem Remigiusza Rączki oraz Marii Pietruszki – managerki naszej Chaty Olimpijczyka i uczestniczki programu „Zamiana Szefów Kuchni”. Bitwa odbyła się pod hasłem „Jasne kontra ciemne, czyli piwne wariacje kulinarne”. Jej efektów mogła zakosztować publiczność zgromadzona na dziedzińcu Zamku Piastowskiego w Raciborzu.
Dziękujemy, że byliście z nami w tym wyjątkowym dniu i tak licznie odwiedziliście nasze stoisko!